Viikonloppuna ja ensi viikolla on sateita tiedossa, joten nyt on oiva tilaisuus parantaa kasvustojen palautumista kuumasta jaksosta Seamac 45 -biostimulantin avulla. Valmiste voidaan sekoittaa ja ruiskuttaa yhdessä tautiaineen kanssa lippulehdelle tai tähkälle. Seamacin ja tautiaineen yhdistelmällä on havaittu viherryttävä vaikutus verrattuna esimerkiksi pelkkään Ascra Xpro -tautiainekäsittelyyn. Näissä olosuhteissa tästä on etua, kun halutaan boostata kasvua lämpimän jakson jälkeen. Helteellä kasvien kasvu voi hidastua merkittävästi, ja tämä korostuu, jos vedestä on pulaa. Seamac 45 voi myös jonkin verran tehostaa tautiaineen vaikutusta kasvitauteihin.

Kuvia Seamacin ja Ascran seoksen toimivuudesta ohralla vuonna 2023. Sadonlisä seoksella 320 kg/ha vrt pelkkä Ascra Xpro. Ruiskutus jo 2-solmu - aikainen lippulehtivaihe.

Ascra Xpro 0,5 l/ha + Seamac 45 2,0 l/haAscra Xpro 0,5 l/ha + Seamac 45 2,0 l/ha
Ascra Xpro 0,5 l/ha + Seamac 45 2,0 l/ha
Ascra Xpro 0,5 l/haAscra Xpro 0,5 l/ha
Ascra Xpro 0,5 l/ha

Ruiskuta oikeaan aikaan

Seamac 45 imeytyy ja vaikuttaa parhaiten olosuhteissa, joissa viljelykasvilla on vettä käytettävissä. Jos ruiskutus tehdään täysin kuivissa olosuhteissa, vaikutus jää pienemmäksi. Seamacin etu on juuri siinä, että valmiste auttaa sekä valmistautumaan että palautumaan kuivista olosuhteista. Ruiskutus pitää vain tehdä mahdollisimman oikeaan aikaan ja maksimoida maan ja kasvuston kosteus. Jos on ollut kuuma ja kuiva sääjakso, ruiskuttaminen sateen perään tai sateiden välissä kuivan jakson jälkeen auttaa tehon saamisessa. Jos kuumuutta on tiedossa, kannattaa ruiskuttaa sitä ennen.

Seamac 45 vaikuttaa monin eri tavoin

Seamac 45 biostimulantti sisältää 100 % ascophyllum nodosum merileväuutetta. Seamacin päätehtävä on parantaa kasvin ravinteiden ottoa maasta ja tehostaa ravinteiden kulkeutumista kasvin sisällä. Seamac 45 parantaa tähkien jyvien täyttymistä ravinteiden oton tehostumisen kautta, jolloin tähkistä tulee tasalaatuisempia ja niihin kertyy enemmän laadukkaita, suuria jyviä. Pieniä, surkastuneita jyviä on vähemmän.

Jos viljelykasville on annettu ravinteita lehtien kautta, Seamac 45 tehostaa näiden ravinteiden vaikutusta. Seamac 45 parantaa myös juuriston kasvua, koska merilevä stimuloi kasvihormonien kuten auksiinin tuotantoa. Hormonisynteesin voimistuminen johtaa voimakkaampaan juurten kasvuun. Mitä parempi juuristo, sen helpommin viljelykasvi saa maasta ravinteita ja vettä.

Kuvassa vasemmalla Ascra Xpro + Seamac 45 käsittely ja oikealla pelkkä Ascra Xpro käsittelyKuvassa vasemmalla Ascra Xpro + Seamac 45 käsittely ja oikealla pelkkä Ascra Xpro käsittely
Kuvassa vasemmalla Ascra Xpro + Seamac 45 käsittely ja oikealla pelkkä Ascra Xpro käsittely. Sadonlisää saatiin 333 kiloa hehtaarilta Ascra Xpro 0,5 l/ha + Seamac 45 2,0 l/ha seoksella. Ascra Xpro-käsitellyn ohran sato oli 5944 kg/ha.